An adventure in space and time

williamhartnell-1stdoctor

Als soort van Whovian (fan van de legendarische BBC science fiction-serie Doctor Who) kan ik het 50-jarig jubileum van deze serie natuurlijk niet zomaar voorbij laten scheren, dus ik ga het hier tijdens dit jubileumseizoen een paar keer over hebben. Een introductie.

De allereerste aflevering van Doctor Who werd op 23 november 1963 uitgezonden door de BBC. De aflevering (25 minuten) was het eerste deel van het uit 4 delen bestaande verhaal An Unearthly Child. De uitzending werd flink overschaduwd door het nieuws van de aanslag op Amerikaanse president John F. Kennedy de dag ervoor. Uiteindelijk waren de 4 afleveringen goed voor gemiddeld zo’n 6 miljoen kijkers.

An Unearthly Child laat ons kennis maken met de 4 hoofdkarakters waar de serie tijdens zijn eerste seizoenen om draait. Te beginnen bij het schoolmeisje Susan Foreman, die zich soms wat vreemd gedraagt en een bijzonder vreemde kijk op de wereld erop nahoudt. Althans, dat vinden haar docenten Barbara Wright & Ian Chesterton. Ze willen hierover met haar voogd(en) wel eens een hartig woordje spreken. Ze gaan samen zonder afspraak op bezoek bij het adres waaronder Susan geregistreerd is op school.

Ze volgen Susan na school en belanden op een soort stortplaats, het adres volgens de schoolregistratie, en treffen daar een Police Telephone Box aan. Vreemde plaats voor zo’n telefooncel… In het Londen anno 1963 waren deze telefooncellen de gewoonste zaak van de wereld, ze werden gebruikt om bij noodgevallen snel de politie te kunnen bellen (zowel burgers als politie zelf) maar meestal stonden deze langs wegen. Tegenwoordig hebben we allemaal mobieltjes en 112, maar in de jaren 60 lagen dat soort dingen iets gecompliceerder.

Ian & Barbara horen iemand aankomen en verschuilen zich. Er komt een oude man aangelopen en loopt richting de telefooncel, de stem van Susan klinkt vanuit de telefooncel alsof ze iemand vriendelijk groet terwijl de man stiekem een sleutel in het slot van de celdeur steekt en omdraait. De man opent de deur terwijl Ian tevoorschijn springt en hem aanspreekt, de man klapt de celdeur met kracht weer dicht. Ian vraagt of er iemand in de cel aanwezig is, de man ontkent dit stellig. Susan’s stem klinkt wederom vanuit de cel, Ian duwt de celdeur open en loopt de cel binnen, gevolgd door Barbara. Tot hun grote verbazing staan ze nu in een grote ruimte, veel groter dan de celomtrek aan de buitenkant deed vermoeden. In het midden van de ruimte staat een controlepaneel vol futuristische elektronica. Ian & Barbara staan paf…

De aap uit de mouw. Susan blijkt buitenaards te zijn, de oude man (ook buitenaards dus) is haar grootvader die zichzelf blijkbaar The Doctor noemt (Doctor Who?!) en de Police Telephone Box is slechts een vermomming voor hun ruimtevoertuig TARDIS. Deze kan zich in elke hoedanigheid vermommen zodat het voertuig niet opvalt in zijn huidige omgeving, welke ook. Euh… KON vermommen. Het Chameleon Circuit is namelijk defect, door deze functie kon de TARDIS zich voorheen vermommen maar door dit defect blijft het Circuit op het uiterlijk van de blauwe telefooncel staan… De naam TARDIS is een afkorting voor Time And Relative Dimension In Space, dit voertuig reist naast de ruimte ook door tijd en dimensie.

Susan & The Doctor zijn buitenaardse vluchtelingen, van andere planeet, andere tijd. Ian & Barbara zijn de zogenoemde sjaak, de Doctor sluit snel de deuren en start het ruimtevoertuig onder luid protest van z’n kleindochter. De Doctor ontvoert de beide docenten om de veiligheid van hem en Susan te waarborgen. Door impact van vertrek TARDIS en de hele situatie vallen zowel Ian als Barbara flauw. Zodra ze ontwaken kan het avontuur beginnen… De serie Doctor Who is geboren. En wat voor serie, vanaf nu is alles mogelijk: tijd, dimensie en ruimte is geen enkele barrière meer. Snapt ge het nog..?

00001doctorwho

50 Jaar na dato zijn er nog 2 van de 4 hoofdrolspelers van het eerste uur in leven. De eerste Doctor, gespeeld door William Hartnell overleed in 1975. Docente Barbara Wright (Jacqueline Hill) in 1993. Ian (William Russell, 88) en Susan (Carole Ann Ford, 73) kunnen in goede gezondheid het 50-jarig jubileum van de serie meemaken. Carole Ann was onlangs nog aanwezig bij Doctor Who @ BBC Proms waar ze een live muziekstuk van recente soundtrack van de serie mocht aankondigen.

00002adoctorwho

Er is naar aanleiding van het jubileum naast een Doctor Who 50-special (op 23 november!) ook een tv-film in de maak over het ontstaan van de serie. Hierin een kijkje achter de schermen (gedramatiseerd) van de serie tijdens de periode van de eerste Doctor, hij vergat nogal eens wat teksten of draaide deze om, niet eens zo heel gek met 48 opname-weken per jaar en Hartnell’s slechte geheugen vanwege gezondheidsproblemen. In de jaren 60 werden deze fouten nauwelijks uit het materiaal geknipt en bleven deze gewoon te zien in de afleveringen. Op internet zijn deze versprekingen van Hartnell omgedoopt tot Hartnellisms of Billy-Fluffs.

Hartnell bleef tot 1966 The Doctor, in dat jaar nam de wat jongere Patrick Troughton de rol van hem over. De Doctor ‘regenereert’ bij wisseling van acteur, hij verandert van uiterlijk en persoonlijkheid, deze transformaties zijn vaak in beeld te zien. Zijn ‘ras’ gaat meestal bij ernstige verwondingen regeneren in plaats van overlijden. De medespelers Susan, Ian & Barbara hadden tijdens deze eerste regeneratie reeds de serie verlaten en waren vervangen door andere ‘assistenten’ die The Doctor gezelschap hielden tijdens zijn reizen door tijd en ruimte.

Over de periode 1963 tot en met 1966/1967 gaat dus de tv-film waar ik het hierboven over had, An Adventure In Space And Time. Helaas staat er nog geen fraaie trailer online en de uitzenddatum is nog niet bekend gemaakt. De rol van William Hartnell wordt in de film gespeeld door David Bradley, goede casting (zie screenshots hieronder) mijns inziens! Ik kijk dan ook enorm uit naar de film om te zien welke perikelen er achter de schermen afspeelden destijds en of Hartnell echt zo onhandelbaar was zoals men soms beweert. Verder zijn we tijdens een kerstspecial toe aan de 12e Doctor inmiddels en kunnen we in 2014 (najaar?) een nieuwe serie verwachten.

00003doctorwho