Het Zesde Metaal

Sinds september vorig jaar word ik zo nu en dan gevraagd een concertposter te maken voor In De Kringloop. Die maak ik natuurlijk met alle liefde maar de poster voor komende zaterdag vond ik wel erg bijzonder om te maken. Zaterdag 12 mei treedt namelijk Vlaamse zanger Wannes van Het Zesde Metaal (samen met support Broeder Dieleman) op in het Zwolse Popfront Café naast popzaal Hedon.

Voor mij bijzonder omdat ik Het Zesde Metaal eens zag in Nijmegen (2009) als voorprogramma van Roosbeef en zodanig onder de indruk was dat ik meteen hun debuutalbum Akattemets daar kocht van zanger Wannes. Sindsdien deze CD grijsgedraaid (mocht dat mogelijk zijn met CD’s). Het album kwam best aan bij me.

Erg verheugd was ik dus tijdje terug toen er bekend werd dat Het Zesde Metaal met een nieuw album zou komen en hoopte dat ze eens in de buurt zouden komen voor optreden. Als een helderziende had ik gelijk, Het Zesde Metaal komt naar Zwolle (al is het enkel Wannes solo, maar dat komt het intieme in de nummers alleen maar ten goede). En bijna steil achterover slaan dat je gevraagd wordt de poster voor deze held te maken. Nou ja, dat is overdreven maar ik was erg blij en enthousiast in ieder geval.

Maar ja, dan begint het brainstormen en het schetsen. Wat zet je op de poster?
Ik kwam deze oude comic tegen (zie hieronder) en vond dit een mooi uitgangspunt voor het ontwerp.

De in West-Vlaams gezongen nummers van Het Zesde Metaal hebben ook een erg verhalend karakter, zanger en songwriter Wannes is held en België heeft een rijk stripverleden. Misschien ben ik onderbewust ook wel geïnspireerd door een striptentoonstelling die ik afgelopen zomer bezocht aan de Vlaamse kust. Kortom, ik kan de poster verantwoorden (ahum).

Kleurig stripraster heeft de uiteindelijke versie niet gehaald, ook het gezicht van de zanger is veranderd. Op uiteindelijke versie staat hij met dichte mond en gesloten oog.

Die gesloten ogen komen eigenlijk standaard terug op bijna elke In De Kringloop-poster die ik maak, mede om de fijne intieme sfeer van de optredens te benadrukken. Benieuwd of iemand dat opgevallen is.

Tijdens ontwerpen van posters draai ik de muziek van desbetreffende artiesten erg veel om mij in te leven en dat was bij het nieuwe album van Het Zesde Metaal absoluut geen straf. De fysieke CD heb ik nog niet maar die ga ik zaterdag (mochten ze daar verkocht worden) zeker kopen!

Op de poster zie je verder een stuk uit een songtekst van het beginnummer van de CD, Last van U. Het tafereel in de ‘strip’ haakt daar vanzelfsprekend op in. “Graag zien” is “houden van” in Vlaams maar dat wist je vast al, toch?

Eindresultaat van poster.

Tot slot nog even een voorproefje voor komende zaterdag, jullie komen ook toch? Het optreden is gratis te bezoeken, onzinnige informatie want dat had je al op de poster zien staan. Geniet van “Ge Zwiegt”.

Update 14/05/2012:
Wederzijdse waardering is een mooi iets! Zanger Wannes van Het Zesde Metaal zette fijne signeertekst op m’n exemplaar van het album Ploegsteert

3 thoughts on “Het Zesde Metaal

  1. Nee, ik ben niet jaloers, nee ik ben niet jaloers… 😉 Mooi gedaan hoor. En honderd maal dank voor de tip: ik luisterde al het hele weekend naar Akattemets en kocht gisteren Ploegsteert. Oh en ook grappig, Beach House luisterde ik vorige week keer op keer, onze ‘musical compatibility’ van Last.fm is dan ook SUPER 🙂

  2. Wat goed! Ploegsteert is ook prachtig, misschien nog wel mooier dan het debuut. En wat betreft de ‘musical compatibility’: Belle & Sebastian +1, Of Monsters And Men +1, The Magnetic Fields +1 !

  3. Hallo,

    Mooie poster van Wannes. Is er misschien nog een exemplaar voor mij te koop…….

    Groet uit Hengelo,

    Arjan

Comments are closed.